Skip to main content

Sushi a ciąża: Co można jeść, a czego unikać?

Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety — musi ona w tym czasie troszczyć się nie tylko o siebie, lecz również o swoje nienarodzone jeszcze dziecko. W związku z tym konieczne jest m.in. przestrzeganie pewnych zaleceń żywieniowych. W naszym artykule opowiemy o tych, które dotyczą sushi.

Czy w ciąży można jeść każdy rodzaj sushi?

Specjaliści nie zalecają spożywania w ciąży potraw zawierających surowe mięso. Dotyczy to również ryb, które można znaleźć w wielu rodzajach sushi. W praktyce jednak miłośniczki tej potrawy mogą skorzystać z kilku rozwiązań, które pozwolą im cieszyć się ulubionym smakiem również w tym szczególnym okresie.

Świetnym pomysłem może być np. zamówienie wegetariańskiego bowla — osoby, które nie wiedzą, czym jest bowl, mogą znaleźć ciekawe informacje na jego temat na stronie https://www.sushifriends.com.pl/aktualnosci/czym-jest-bowl, należącej do renomowanej restauracji. Warto również pamiętać, że nie wszystkie rolki sushi zawierają surowe mięso — kobiety w ciąży mogą więc bez obaw spożywać np. wegetariańskie maki z awokado lub rolki z rybą  grillowaną.

Czemu w ciąży nie należy spożywać sushi zawierającego surowe ryby?

Wiele osób zadaje sobie zapewne w tym momencie pytanie o powód zakazu spożywania surowych ryb przez kobiety w ciąży. Przyczyn takich jest kilka:

  • Mięso ryb, które nie zostało poddane obróbce termicznej, może być przyczyną groźnej choroby — listeriozy. Zagraża ona zdrowiu zarówno przyszłej matki, jak i jej dziecka.
  • Kolejnym niebezpieczeństwem są bakterie, które namnażają się często w surowym mięsie. Mogą one powodować groźne zatrucia pokarmowe. Dla nienarodzonego dziecka szczególnie niebezpieczny jest jeden z objawów, który często im towarzyszy — biegunka, skutkująca odwodnieniem organizmu matki.

Warto zwrócić uwagę, że ryby wędzone na zimno trzeba traktować podobnie jak surowe.

Spożywanie ryb przez kobiety w ciąży — na co zwrócić uwagę?

Kolejne ograniczenie dotyczy mięsa ryb drapieżnych, takich jak tuńczyki (jest ono bardzo często stosowane do przyrządzania sushi). Mogą znajdować się w nim duże ilości rtęci, co — jak łatwo się domyślić — stanowi zagrożenie dla płodu. Z tego powodu kobieta w ciąży powinna ograniczyć spożycie tego produktu do co najwyżej 350 g tygodniowo.

Jedzenie sushi w ciąży — jakich innych składników unikać?

Mięso ryb nie jest jedynym składnikiem sushi, na który powinna uważać kobieta spodziewająca się dziecka. Warto również ostrożnie podchodzić do:

  • Paluszków krabowych. Jest to produkt o wysokim stopniu przetworzenia, może więc zawierać szkodliwe dla zdrowia substancje chemiczne.
  • Oshinko. Ostrożność powinny zachować osoby, które nigdy nie jadły tego produktu lub mają skłonność do uczuleń — może on powodować groźne alergie.
  • Sosu sojowego. Zawiera on duże ilości soli, może więc podnosić ciśnienie tętnicze. W związku z powyższym kobiety w ciąży powinny zachować umiar w jego stosowaniu.

Przede wszystkim należy jednak zwracać uwagę na jakość składników i wybierać tylko te serwujące sushi lokale, które używają wyłącznie świeżych produktów.

Dodaj komentarz


Najczęściej czytane:
Rozmowa z dzieckiem na trudne tematy może być wyzwaniem dla każdego rodzica. Nie jest łatwo znaleźć odpowiednie słowa, aby wytłumaczyć maluchowi sko…
Wybór odpowiedniego przedszkola i zapisanie dziecka to jedno z kluczowych wyzwań, przed którymi stają rodzice. Proces rekrutacji bywa stresujący, sz…
Wakacje nad morzem z maluchem mogą być wspaniałą przygodą, ale wymagają też odpowiedniego przygotowania. Aby zapewnić sobie i dziecku bezpieczny i k…